Pelikortit - pasianssi Cartamundi


Pasianssilla on jo pitkä historia. Sitä on varmasti pelattu lähes niin kauan kuin pelikortit on keksitty. Jos on ollut yksin ja pelikortit kädessä, niin varmasti on tullut mieleen mitä korteilla voisi yksin tehdä. Yksi teoria on että sitä on pelattu jo 1600-luvulla ranskalaisissa vankiloissa, kun vangit ovat olleet selleissään yksin. Yksinäisyys ja ylimääräinen aika ovat varmasti ainakin syitä eri pasianssipelien kehittymisille.


Pyramid: Pyramid-pasianssissa pelissä käytetään 52 kortin pakkaa. Kortit muodostavat pyramidin, ja pelaajan tehtävänä on poistaa kortteja pareittain niin, että niiden yhteinen arvo on 13.

Freecell: Freecell-pasianssissa pelaaja yrittää järjestää kortit neljään loppupinoon ja kahdeksaan peruspinoon. Kortteja voi siirtää vapaasti peruspinoihin, mutta rajoitettu määrä kortteja voi olla kerrallaan vapaana.

Pasianssi " href="/tags/398/" Solitaire

Pasianssin vaikeustasoa voi säätää valitsemalla korttirivien määrän omien mieltymystensä mukaan. Mitä enemmän rivejä on pelissä, sitä helpompaa se yleensä on. Lisäksi pelin vaikeustasoa voi muokata päättämällä, kuinka monta korttia kääntää kerrallaan pakasta. Helpomman version pelaamiseksi voi valita kääntävänsä jokaisen kortin erikseen. Vaikeutta voi lisätä kääntämällä esimerkiksi joka toisen tai kolmannen kortin kerrallaan. Tällöin pelaajalla on vähemmän valittavanaan kortteja, ja pelin loppuminen on haastavampaa.

TriPeaks: TriPeaks-pasianssissa tavoitteena on poistaa kaikki kortit pelipöydältä muodostamalla nousevia tai laskevia sarjoja ässästä kuninkaaseen.

Englanninkielisissä maissa taas kutsutaan kaikkia yksinpelattavia nimellä Solitaire, joka tarkoittaakin juuri yksinäisyyttä. Jenkeissä tällä sanalla tarkoitetaan juuri pasianssia. Britanniassa taas korteilla pelattavia yksinpelejä kutsutaan nimellä patience(kärsivällisyys) niin kuin Ranskassakin.

Sivusto julkaistiin käsittämään neljä korttipeliä – Spider, Klondike, Pyramidi ja Vapaakenttä – joista jokaista voi pelata millä tahansa laitteella. Pelaamisen ohessa pääset tutustumaan myös muun muassa pelin sääntöihin, ohjeisiin ja vinkkeihin, pelin voiton todennäköisyyksiin ja halutessasi pääset myös pienelle aikamatkalle pelin historiaan. Lisäksi voit lukea muista klassikkopeleistä, joita ovat esimerkiksi Hertta-peli, Kello Pasianssi ja Järjestelypasianssi ja paljon muita! Nostalgiapelit tarjoavat hauskaa viihdettä arjen aherruksen keskellä, ja ne toimivat erinomaisena aivojumppana aina kun pelituulelle satut.


Mitkä ovat suosituimmat pasianssit?

Klondike: Tämä on yksi yleisimmistä pasianssiversioista. Tavoitteena on järjestää kaikki kortit neljään loppupinoon nousevassa järjestyksessä. Klondikessa käytetään tavallista 52 kortin pakkaa.

Pasianssissa kortteja siirretään seuraavien sääntöjen mukaisesti:

Ranskassa pasiansseja kutsutaan nimellä patience, joka kuulostaa vähän pasianssilta ja siitä se onkin suomenkieleen muotoutunut. Patience tarkoittaa kärsivällisyyttä. Sitä pitääkin olla jos haluaa viedä pelin loppuun asti. Suurin osa pasiansseista on sellaisia, joita ei lähellekään joka kerralla läpäisen. Pitää siis kärsivällisesti yrittää uudelleen niin kauan että onnistuu.

Matkustamiseen soveltuvat muun muassa pasianssit:

Nimensä Vapaakenttä Pasianssi on saanut neljästä tyhjästä kentästä pelin alussa. Pelin tavoitteena on järjestellä kortit maajärjestyksessä pelilaudan oikeaan reunaan, hyödyntäen vapaita kenttiä. Tässäkin versiossa ässä on pienin ja kuningas suurin kortti.

Pasianssi on enemmän kuin vain peli. Se tarjoaa monia etuja, kuten:

Kahdeksan korttia asetetaan ympyrään, ja niiden jatkeelle edelleen kahdeksan korttia. Siten muodostuu 8-säteinen tähti. Keskelle asetetaan korttipakka nurinpäin. Päällimmäinen kortti käännetään, ja jos tähdessä on samanarvoinen kortti, poistetaan molemmat ”kuolleina”. Näin jatketaan korttipakka läpi, asettaen ne kortit, joilla ei ole paria tähdessä, sen alapuolelle pöytäpakkaan alaspäin. Tästä pakasta täytetään tähdessä vapaiksi tulleet paikat. Korttipakka käydään vain yhden kerran läpi. Jos pakan kortit ja apukortit ovat lopussa, ja tähden jäljellä olevat kortit voidaan parittain poistaa, on pasianssi onnistunut.

Spider Pasianssi, valitse oma tasosi kolmesta eri vaihtoehdosta!

, joka tunnetaan myös nimellä Klondike Pasianssi, on pasianssipelien suosituin muoto. Pelin tavoitteena on järjestää normaali 52 kortin pakka neljään eri maata edustavaan, numerojärjestyksessä nousevaan pinoon. Solitairen suosio kasvoi räjähdysmäisesti, kun toi pelin kaikkien tietokoneen käyttäjien ulottuville. Sekä Solitaire että Klondike noudattavat samoja sääntöjä ja edustavat monille pasianssin perusmuotoa.

Tässä muutamia vinkkejä Pasianssin pelaamiseen:

Harjoittele: Kuten monissa peleissä, harjoitus tekee mestarin. Pelaa Pasianssia säännöllisesti, ja kehityt pelissä ajan myötä.

Muistin Kello-pasianssin, jossa hauskinta oli sen muoto.

erottuu muista pasianssipeleistä kahdella tavalla. Ensinnäkin, pelissä kaikki kortit jaetaan oikein päin heti alusta alkaen, mikä korostaa pelaajan taitojen merkitystä pelin voittamisessa. Peli on haasteellinen, mutta suurin osa jakokerroista on mahdollista läpäistä pienin poikkeuksin.

Jaa-a, milloinkohan olisin viimeksi pelannut pasianssia..?!

Suomessa kun puhutaan pasianssista, niin yleensä tarkoitetaan yhtä versiota pelistä. Tämä versio on nimeltään Klondike. Sitä on varmasti lähes jokainen suomalainen pelannut joskus. Peliä voi pelata joko oikeilla pelikorteilla tai tietokonepelinä. Aika monesta muustakin pasianssin versiosta on tehty tietokoneversio. Pasianssi on ehkä suosituin peli jota pelataan tietokoneella. Tähän on yksi syy siinä, että Windowsin mukana on tullut pasianssipeli jo 90-luvun alusta lähtien. Tämä pasianssi on juuri se perinteinen versio. Toinen suosittu tiekoneella pelattava pasianssi on nimeltään Spider.