Miksi sanomalehti Uusi Suomi hävisi satavuotisen lehtisodan
Uusi Suomi on yhteiskunnallisten sekä poliittisten uutisten ja puheenaiheiden ykkösmedia. Uusi Suomi raportoi politiikan tärkeimmät uutiset ja auttaa lukijaansa ymmärtämään asiat uutisten taustalla, haastaen lukijansa mukaan laadukkaaseen keskusteluun menestyvän Suomen eduksi.
Uuden Suomen päätoimittaja on Jenni Tamminen, joka toimi aiemmin Uuden Suomen uutispäällikkönä. toimi lehden päätoimittajana vuoteen 2020 asti, ja toimi vuosina 1990–1991 sanomalehti Uuden Suomen taloustoimittajana. Uusi Suomi liitettiin -yksikköön vuonna 2016.
Sanomalehti Uuden Suomen historiaa laajalti tutkinut lehdistöneuvos Jyrki Vesikansa selvittää väitöskirjassaan, miksi porvarien äänitorvi hävisi taistelun Helsingin Sanomille satavuotisessa lehtisodassa. Haastattelussamme hän muistuttaa myös vihapuheen pitkästä historiasta ja toivoo armollisuutta päättäjille kuten Sanna Marinille, jonka ympärillä on pyörinyt âjoutaviaâ kohuja.
Uusi Suomi uudistaa keskustelualusta Puheenvuoron
Max Jakobsonin mukaan Uuden Suomen pelastusoperaatio jäi kuitenkin eräässä tärkeässä suhteessa puolitiehen, sillä lehden toimittajakuntaa ei vahvistettu. Niinpä Uusi Suomi alkoi jälleen olla ahdingossa 1980-luvun lopussa, ja 1990-luvun alun lamassa lehdelle ei enää mistään löytynyt pelastajaa. Suurin osa Uutta Suomea aiemmin tukeneista yrityksistä oli itsekin ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin. Lehden kuoleman taustalla oli Jakobsonin mukaan myös se, että 1970-luvulla vaikuttaneet ideologiset motiivit olivat yhteiskuntajärjestelmän luhistuttua menettäneet merkityksensä; markkinatalous oli voittanut, Uusi Suomi oli tehnyt tehtävänsä ja sai mennä. Uutta Suomea ei pelastanut edes . Päin vastoin Oy:n voimahahmo sanoi vielä lokakuussa 1991 antamassaan haastattelussa Uuden Suomen edeltäjineen olleen aina HS:n aatteellinen vastustaja ja pysyvän sellaisena loppuun saakka.
Alma Media ostaa uutis- ja blogipalvelu Uuden Suomen. Kauppa toteutetaan arviolta syyskuun alussa.
"Huusko on kuvaillut uutta Uutta Suomea "isänmaalliseksi verkkolehdeksi". Helsingin Sanomien mukaan lehti ei ryhdy "ääri-isänmaallisten ryhmien" mielipiteiden sanansaattajaksi."
Kyllä Uusi Suomi vaikuttaa enemmän puolueettomalta kuin Suomen Uutiset.
Alma Media ostaa uutis- ja blogipalvelu Uuden Suomen. Kauppa toteutetaan arviolta syyskuun alussa. Alma Media ostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun
Yle on Suomen luotetuin uutismedia
”Luottamus uutisiin on yksi demokratian kulmakivistä. Suomessa olemme hyvässä tilanteessa, sillä niin meidän kuten muidenkin kotimaisten uutistoimijoiden työ on laadukasta ja arvostettua. Teemmekin töitä luottamuksen eteen päivittäin. Se on uutistyön ehdotonta ydintä”, toteaa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.
84 prosenttia suomalaisista sanoo luottavansa Ylen uutisiin
Nyt täytyy odotella jokunen aika jotta nähdään ensinnäkin kumpia sääntöjä aletaan sivustolla noudattamaan. Tämä kantani perustuu siihen, että olen ymmärtänyt moderoijien olevan Alma Talentin ”listoilla”. Ei siten yksinomaan Uusi Suomi Puheenvuoron keskusteluareenaa valvovia vaan muidenkin ryhmän keskusteluja. Luulisi samojen sääntöjen olevan vallalla jokaisella alustalla. Katsotaan mitä tuleman pitää.
Uusi Suomi on vaikutusvaltaisen suomalaisen media
Yle koetaan yhä myös Suomen ykkösuutistoimijaksi. Yli puolet suomalaisista (53%) nimesi Ylen, kun heiltä kysyttiin, mikä on Suomen uutistoimijoiden ykkönen. Yle oli ykkönen kaikissa ikäryhmissä.
Uuden Suomen toimituksen yhteystiedot
Luottamus on pysynyt samalla tasolla kuin aiemmin. Vain 6 prosenttia kertoo ettei luota Ylen uutisiin. Vähiten Ylen uutisiin luottavat 15–29-vuotiaat miehet. Luotettavuudessa Yleä (84%) seuraavat Helsingin Sanomat (67%), STT (63%), MTV (63%), oman alueen suurin sanomalehti (61%), Iltasanomat (37%) ja Iltalehti (29%).
Uusi Suomi on vastuussa vain lukijoilleen
Suomalaisten tärkeimmät uutislähteet löytyvät Ylen ja Iltasanomien verkosta. Ylen mainitsee 34 prosenttia vastaajista, Iltasanomat 33 prosenttia. Alle 45-vuotiaiden tuloksissa Yle ja IS ovat tasoissa 34 prosentilla. Tutkimus edustaa nettiä käyttävää väestöä.
Ollila: Luotettavuus ratkaisee mediakisassa
Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten paljon erilaiset juttumuodot kiinnostavat suomalaisia. Kiinnostavimmissa juttumuodoissa näkyy entistä selvemmin sukupolvien väliset erot. 15–29-vuotiailla korostuvat lyhyet videomuotoiset jutut. Erityisesti erilaiset selittävät lyhyet videot, Tiktok-videot ja Youtuben videot kiinnostavat nuorta kohderyhmää. Positiiviset uutiset kiinnostavat kaikenikäisiä alustasta riippumatta.
Näillä kriteereillä suomalainen valitsee sähköyhtiönsä
Luottamus Ylen uutisiin on pysynyt korkeana. 84 prosenttia suomalaisista sanoo luottavansa Ylen uutisiin. Uutisarvostukset 2023 -tutkimuksen (*) mukaan Yle on kaikissa ikäryhmissä luotetuin uutismedia.
Ohjeita ja tietoa blogipalvelusta
”Seuraamme Yle uutisissa tarkkaan suomalaisten uutiskulutusta ja olemme läsnä siellä missä sisältöjämme halutaan kuluttaa. Tarjoilemme uutiset nopeasti verkkoon, radioon ja televisioon. Testaamme eri juttumuotojen toimivuutta ja kehitämme tekemistämme jatkuvasti. Vain näin toimimalla pysymme relevantteina ja luottamuksen arvoisina”, sanoo Jokinen.
Hienoa, että haluat osallistua keskusteluun Uudessa Suomessa
Uutisarvostukset 2023 -tutkimus on valmistunut. Sen mukaan Ylen uutiset koetaan Suomen luotetuimpana uutismediana.